joi, 4 aprilie 2013

Tichia Sfintei Birgitta

Cum am rămas singură cu marea mea iubire şi sursă de inspiraţie, Internetul, zilele astea am fost lovită de chef de lucru. Şi pentru că oricum aveam în plan două lucruri, şi anume să învăţ nişte tehnici noi şi să îmi fac câte ceva de purtat pe cap, pot spune că am nimerit 2 dintr-o lovitură cu proiectul ăsta. Dar să începem de la început: 
Vorbim despre o tichiuţă din in care a fost atribuită Sfintei Birgitta din Suedia şi păstrată ca, aţi ghicit, relicvă sacră. A fost găzduită la mânăstirea Birgittină din Marienforst, lângă Bonn, iar mai nou aparţine mânăstirii  Maria Refugie din Olanda. Ea este una dintre puţinele păstrate din acest stil de acoperământ al capului pe care îl voi numi în continuare "huvet", de dragul francezei.

 
Avem, desigur, o grămadă de picturi în care apare aşa ceva, dar bănuiala mea este că micuţul accesoriu este făcut ca să susţină şi să dea formă altor tipuri de văluri mai elaborate, ceea ce aproape îl bagă în categoria "lenjerie". Bănuiala mea este susţinută de faptul că îl văd tot în situaţii de "stat în casă", şi nu la "evenimente oficiale".
Iată câteva exemple de picturi în care apare huvetul:


Primul avertisment este că obiectul este destinat ca să susţină şi să ascundă părul, iar asta îi dă forma aceea  plăcută, de pară, ceea ce înseamnă, din start, că pe mine va sta ca pe gard, cu cele trei fire anemice ale mele. Poate pun de ceva cozi false sau îl îndes cu şosete, ca pe un sutien de fetiţă de gimnaziu.

Noroc că mi-a mai răms ceva amestec de in cu bumbac într-o culoare naturală, ne-înălbită, material din care am făcut o cămaşă simplă pentru costumul prietenului meu săptămâna trecută, deci am avut materialul perfect. Am început prin a tăia cele două părţi identice din care este compus. Pe scurt, faţa şi baza sunt perfect drepte, iar partea care vine pe mijloc este tăiată după forma capului. Eu am folosit nişte nenorocit de material sintetic care zăcea pe'aici fără scop ca să fac nişte teste şi să nimeresc forma capului meu. Linia cetrală nu este cusută complet, ci doar până unde se întâlneşte cu baza craniului. Ultimii 8-9 cm sunt lăsaţi liberi pentru a forma o "pungă" care să prindă părul.. 

După cum puteţi vedea, sunt o fotografă foarte talentată. Se vede totuşi ce am făcut: nu am vrut un tiv grosolan, aşa că am făcut un tiv minuscul, de 2-3 mm, rulând materialul şi cosându-l în spirală pe toată partea din spate. Nu mi-am făcut încă griji pentru celelalte margini ale huvetului, veţi vedea imediat de ce. Deşi tivul ăsta e o minune dacă aveti de cusut mătase sau voal, nu îl recomand pentru haine care trebiue să aibă o prestanţă: marginea tinde să devină un pic vălurită din cauza răsucirii.

Deoarece tivul era aproape invizibil am putut să fac o cusătură de tip "herringbone", un fel de hibrid între cusătură, ţesătură şi broderie. Data viitoare voi lucra cu un fir mai plin: aşa e frumos, dar parcă prea finuţ. De asemenea, voi dori să fac o broderie mai complicată, doar de dragul tehnicii, dar astăzi m-am complicat suficient. Am luat modelul de cusătură de aici: Sarah's Hand Embroidey Tutorials. Începutul arată oribil, daaaar....
...până la urmă nu a ieşit rău:


V-am spus vreodată că urăsc pliseurile? A fost totuşi nevoie să plisez partea de jos a huvetului, am fixat-o cu ace şi am cusut-o ca să nu îmi evadeze pliurile înainte de a apuca să pun panglicile. Apropo de panglici, asta este următoarea parte amuzantă.

Am marcat linia dreapta pe material agăţând un fir şi trăgându-l afară. Este singurul mod în care poţi tăia o bucată lungă şi dreaptă. Da, firul mi s-a rupt de n ori, dar, până la urmă, a meritat efortul. Am tăiat nişte benzi late de 5 cm din toată lăţimea materialului, în mare parte pentru că n-aveam nici o idee cât îmi va trebui. Apoi le-am îndoit frumos, le-am fixat cu ace de gămălie (binecuvântat fie cel care le-a inventat), şi le-am călcat cu abur, ca să şi rămână cum le-am pus.
 
Întâi am fixat tivul din jurul feţei, pe care plănuiesc să îl brodez zilele astea. Alb pe alb, desigur. Apoi am montat şi cordonul de susţinere.Cam pe-aici mi s-a făcut dor de maşina mea de cusut şi sunt tare-tare mândră că nu am scos-o din dulap.


 Şi, iată-l: Huvetul meu în stil Sf. Birgitta, cusut în întregime de mână:


Mâine, pe zi şi cu ceva ajutor, voi face ceva poze şi cu el pe cap. Încercările făcute astăzi au fost un amestec între "piţipoancă fâcănd bot de raţă", "zombie attack" şi "medieval what?!?!". Una peste alta, sunt mulţumită. M-am apucat de el la 2 şi l-am terminat la 22.30, ceea ce este cam mult, dar trebuie să iau în considerare că am făcut pauză de masă, de facebook şi m-am oprit sa fac aceste minunate poze deloc înceţoşate, toate astea în timp ce aplicam tehnici noi pentru mine, cum ar fi tivul în spirală şi cusătura herringbone.

Acum, la final, vă ofer şi varianta care se poate face în 15 minute, cu maşina de cusut:




Şi, voila: un huvet care arată bine, dar care nu are la fel de mult "suflet" ca unul lucrat de mână şi brodat.

Pe mai târziu, dragii mei.

(Ah, au mai făcut şi altele asta: Aure şi Arachne, de exemplu.)










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu