Mi-am dorit o glugă cu "aripi", cunoscuta şi ca "chaperon" sau "gonelle", aşa cum am găsit pe site-ul acesta.
Mi-a plăcut foarte mult cum arăta gluga deschisă cu cozorocul tras înapoi ca să formeze aripi largi, mai ales pentru faptul că se poate aşeza pe cap uşor şi poţi purta pe dedesupt încă ceva, fără să ţi le tragi pe toate peste ochi când pui ultimul obiect de îmbrăcăminte.
Fiind un obiect care nu cere foarte mult material, gluga era purtată atât de doamnele de societate cât şi de ţărănci, iar "coada" cât mai lungă se purta într-o varietate de feluri, după imaginaţia fiecărei femei: înodată ca să nu se târâie, înfăşurată în formă de turban, legată de curea, scurtă şi adusă în faţă, scurta şi despicată în două ca să formeze "urechi", ori în orice alt fel care v-ar putea trece prin minte.
Prima imagine prezentată este de la 1435 şi cea de-a doua cam de pe la 1500, deci chaperonul se încadrează frumos în perioada mea de interes.
Am început tăind în bucăţi un material după un pattern pe jumătate
imaginar şi ajustând în toate felurile imaginabile pentru a obţine un
pattern de hârtie care sa fie folosibil şi în viitor. Am cusut, am tăiat şi am re-cusut de vreo cinsprezece ori până să fiu satisfăcută de formă şi sa simt că îmi stă pe cap zăpăcitul de material. Dacă site-ul unde
am găsit modelul îmi recomanda "urechi" de 6 cm, eu le-am făcut de 12, că,
deh, ce sens are să am glugă, dacă nu sunt mai urecheată decât un Koala?
|
Am continuat zângălind pe toate părţile un material roşu, pentru ca
până la urma să realizez că nu vreau o glugă sintetică, şi oricum
materialul e prea puţin, şi de fapt îmi stă mai bine cu verde. Am marcat
şi materialul verde pe toate părţile, iar apoi am realizat că este
deosebit de moale şi fin, într-un cuvânt, bleg. Aşa ca am luat decizia
brutală de a-l căptuşi. Pentru asta am tăiat "în oglindă" partea din faţă şi am îndoit-o pentru a nu mai fi nevoită să cos şi tivul din faţă. Apoi am tăiat un fals dintr-un bumbac alb, destul de dur.
Am cusut separat partea verde şi partea albă, apoi le-am montat frumos între ele şi am adăugat nişte clini pentru a o evaza pe gât, iar apoi am adăugat coada. Şi ce mai coadă! Din creştetul capului şi până se gată gluga mea atinge o lungime de 140 cm , iar de la cozoroc la vârful cozii are 177 cm. Adică mai mulţi decât mine. Am folosit fiecare rest de material rămas pentru a o face cât mai lungă, şi am ales o cusătură tipică medievală pentru a-i da autenticitate. Ştiind că medievalii nu se oboseau mereu să vopsească şi aţele, şi mai ales nu în culori puternice, am folosit o aţă galbenă, pentru contrast.
Iată şi minunea terminată:
Desigur, nu o voi putea purta cu rochia albastră şi vă rog să mă scuzaţi pentru combinaţia nefericită de culori, dar asta aveam la îndemână: o rochie vikingă şi un şorţ roşu. Şi nişte blocuri. Abia aştept să o port cu o costumaţie potrivită, de secol 15.
În poza asta se vede şi cât de lungă este "coada" şi unde am inserat clinii. Unele dintre cusăturile de pe coadă sunt cu rolul de a lipi două bucăţi distincte de material, dar câteva sunt făcute doar de amorul artei, pentru că mi-a plăcut în mod special efectul. De asemenea, dacă îmi va veni vreodată ideea de a purta gluga înfăşurată frumos, ca un turban, liniile galbene sunt de un foarte mare efect. Cred, totuşi, că cea mai mare utilitate a cozii va fi atunci când va fi imperios necesar să mă agăţ de tot felul de lucruri şi să pornesc dezastre prin tabară împiedicăndu-mă de propriile accesorii: trebuie să ai talent pentru a purta aşa ceva. :)