miercuri, 2 noiembrie 2016

Stratificarea hainelor: coșmar de weekend

După cum știți (sau ar trebui să fi aflat), Antichitatea târzie și începutul epocii medievale au fost niște perioade net mai călduroase decât modernitatea (ceea ce explică tunicile extrem de sexy ale romanilor - trăiască bărbații în fustă scurtă și sandale cu șosete!), urmată de o perioadă de răcire din ce în ce mai accentuată care a culminat la 1816 cu un minim al temperaturior înregistrate, un an complet lipsit de dezgheț și romanul Frankenstein. Ah, și biciclete, că le muriseră caii... S-a numit "Anul fără vară" și e și o melodie faină despre asta.

Asta înseamnă că veșmintele medievale și renascentiste, pe măsură ce răcirea vremii e mai accentuată, devin din ce în ce mai stratificate, continând măcar două straturi suprapuse până și în timpul verii, și deseori măcar unul din lână.

Fiind acum din nou aproape de temperaturile inițiale din vremurile antice, reenactorii începători care vor să reconstituie orice peste secolul 10 sunt pe drept cuvânt îngroziți de stratificarea de materiale și de amplitudinile și drapajele prezente în iconografia disponibilă. Un bărbat ar purta lenjerie intimă de in, pantaloni de lână, cămeșă de in, vestă sau dublet, căciulă sau glugă, până și în miezul verii, dacă nu e nobil. Dacă e nobil "merită" și un overcoat căptușit. Femeile poartă o cămeșă lungă, kirtle, mâneci sau mâneci false, văl cu sau fără alt accesoriu, ciorapi de lână până sub genunchi, și, dacă e nobilă încă o rochie deasupra, sau, dacă e la lucru, un șorț.

Pedella Altarului Poliptic de la Biertan, jud Sibiu. Sf Servatius și părinții săi, 1515. Remarcați bogăția de drapaje.

Pictură de altar, sec. XV, Dupuș, jud Sibiu. La femeie se vede o chemiză albă pe sub două rochii, una cu mâneci lărguțe adunate pe încheietură cu o bandă decorată și una de lână fără mâneci. Mi-e greu să îmi dau seama câte straturi portă bărbatul.
"Rezolvarea" reenactorilor e tranșantă: Bărbații stau în cămeșă, lucru care ar fi echivalent cu ieșitul în boxeri, maiou și șlapi la plimbare sâmbătă seara, iar fetele încearcă să croiască niște simulacre de rochii stratificate cosând X-uri de șnur pe panouri de alte culori introduse în rochii sau cosând mâneci de alte culori și/sau fermoare. Din păcate rezultatul nu e doar incorect, ci și neconfortabil. Opărelile și mirosurile de pubelă încinsă sunt plaga oricărui festival "medieval" bazat pe colanți și rochii de Satan ... erm .... aham! .... ăăăă... satin.



Cred că am nevoie și de mărturia unui bărbat care umblă îmbrăcat corect stratificat, dar, din punctul de vedere al unei femei, pot spune atât:

"Stop worrying and Love stratification"

Vă spun sincer, ADOR rochiile stratificate. Îndur mai bine căldura și termin un festival mirosind a sare și fum, nu a plastic ars și piele pârlită. No, hai să vă zic și de ce.

1: Mai multe straturi de materiale naturale sunt un scut termic excelent. Adică nici nu îngheți, nici nu te coci. 'Bolloks! Cum? 'E-te așe:
Materialele naturale crează un strat subțire de aer între ele. Absorb transpirația și îi permit să se evapore, transpirație care, altfel, ar prinde repede temperatura mediului, și te-ar încălzi sau răci, după caz. Apoi, stratul sau straturile de aer prinse între faldurile materialelor acționează ca găurelele alea din cărămizile izolante: stratul de aer nu e conductor termic, așa că nu facilitează nici pierderea termică, nici încălzirea, deci temperatura corpului tău e constantă. De aia nu crăpau cruciații în costum complet de zale, cu pelerine și blănuri pe ei, în Orientul Mijlociu. Temperatura lor constantă era 37 de grade, chiar dacă afară erau 45 de grade. Problemele lor tindeau să fie mai....contondente.

2: Nu te "opărești", pentru că transpirația se evaporă din materialele naturale, și nu rămâi cu textile umede pe tine, să te frece când te miști. Chiar mai bine, inul se înmoaie la apă, nu se rigidizează.

3: Mersul în rochie fără jupă e un fel de slalom printre pisici, pe întuneric. Fetele știu cât de greu e să convingi o fustă amplă să nu ți se înoade de gleznă. O chemiză până deasupra gleznei te salvează de picat în bot. Una mai lungă, dar cu amplitudine controlată, are același rol, și mai poate fi și arătată "de fashion".

4: Tot la subiectul "jupă", chemiza se mizerifică tare. Find albă sau bej, după o zi arată ca pixu'. Dar prinde praful iscat de rochia de deasupra, praf pe care altfel l-ai curăța de pe pulpe.


5: Jambierele de lână. Eu le port din 3 motive:
a) Jeg. Isc praful cu fusta. Îl prefer prins de ceva textil, nu amestecat cu transpirație scursă pe gambă.
b) iarbă înaltă, crenguțe, și alte minuni ale naturii care țin neapărat să se aghețe de glezne când festivalul e pe iarbă.
c) C e pentru Căpușe. Urăsc căpușele. Mi-e frică de căpușe. Bleah. Aș purta jambiere metalice, dacă aș ști că le alung cu ele. Bleah.

Cam așa am aflat din experiența a vreo 12 veri, variind de la rochie de satin fără maneci sau jupă, rochie sintetică cu jupă (tot sintetică), rochie mono-stratifiată de bumbac, rochie dublu-stratificată de in+bumbac, costumație stratificată de in+lână.

No, succes la suprapus materiale. și have fun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu